Introductie

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om zendamateur te worden. In mijn jonge jaren kwam ik bij de  scouting in aanraking met CW en Morse code. Sindsdien heb ik mij altijd willen verdiepen in de radiotechniek. Maar ja… hoe gaan dat soort dingen…? Er lijkt altijd iets belangrijkers te doen of na te streven. Hoewel ik op mijn 17e nog begon aan een studie HTS-telematica, had het leven klaarblijkelijk andere plannen voor mij in petto. Al  snel kwam ik terecht in een geheel ander werkgebied en raakte de radio-interesse op de achtergrond.  Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en ruim veertig jaar later kwam dan toch uiteindelijk die dag waarop ik de stoute schoenen aantrok en begon te studeren voor mijn Novice-examen.

Ik deed dit bij de DLZA, de Digitale Leeromgeving Zend Amateurs.  Met de nodige ondersteuning op afstand van de enthousiaste vrijwilligers lukte het mij om op  15 juni 2018 te slagen voor het N-examen. Iets meer dan een jaar later op 4 september 2019 wist ik ook het F-examen met goed gevolg af te leggen. Sindsdien sta ik geregistreerd bij het Agentschap telecom onder de call sign PA4LB. Mijn QTH is Amsterdam. Deze woonomgeving biedt helaas geen mogelijkheden om een stevige antenne op te zetten, waardoor ik mij voorlopig beperk tot het uitkomen op 2 meter en de 70 centimeter. Hierbij maak ik gebruik van 2 zendontvangers, de Retevis RT95 en de Hytera MD785. Vooralsnog zie ik dit niet als een beperking, omdat mijn interesse vooral uitgaat naar het kunnen zelf bouwen van een zendontvanger en minder naar het leggen van verbindingen.

Geïnspireerd door podcasts als de HAM Radio Workbench en Soldersmoke ben ik dan ook begonnen aan een traject om zelf apparatuur te leren bouwen. Dat is een onderneming met een steile leercurve  en het heeft de nodige voeten in de aarde om tot resultaat te komen. Op dit deel van de site van zend-amateur.nl wil ik een ieder die daar interesse in heeft, meenemen in mijn belevenissen en projecten op dit vlak. Veel lees en bouwplezier!

  73’s

PA4LB