Tips

Op de facebook-pagina van zend-amateur.nl heb ik gevraagd om tips te geven aan de beginnende zendamateurs. Hier zijn veel reactie op gekomen. Enkele goede tips zal ik hieronder omschrijven.

Ale Stegenga: Veel luisteren op de banden. 
Een goede tip inderdaad. Want om je tegenstation goed te kunnen opnemen (Call, Naam, Rapport) moet je goed luisteren. Het is erg vervelend als je je tegenstation iedere keer moet vragen wie hij is. Daarom goed luisteren is belangrijk. Ook is het belangrijk om door het luisteren te leren. Hoe verlopen de gesprekken. Maar ook het goed luisteren naar wat hij vraagt is belangrijk. Zegt hij bijvoorbeeld “10 up!” dan weet je dat je moet zenden op een frequentie die anders is dan dat hij roept!
Kortom veel en goed luisteren!

Wim Schilperoort: Negeren van intruders.
Ook een heel belangrijke inderdaad! Vaak hoor je op de band mensen die er niet thuis horen. Als je deze mensen hoort (bijvoorbeeld opmerkingen, dieren geluiden imiteren, rare stemmen opzettend) negeer die dan. Doe alsof je ze niet hoort. Hierdoor is het voor een dergelijke plaaggeest niet meer interessant of leuk om dat te doen. Don’t feed the throll!

Robert Elsinga: Ga veel dingen proberen en blijf doen wat je leuk vindt. En dat proberen kan vaak prima bij anderen, die dat leuk vinden.
Kortom maak je interesse breed. Vraag gerust aan een amateur om hulp. Of vraag of je eens met ze mee mag kijken. Geloof me… iedereen vindt het leuk om over zijn/haar hobby te praten. Dus als jij eens in de keuken wilt kijken vraag het gewoon!

Danny Patweesnk: Niet bang zijn om een cq te geven.
Zo herkenbaar! Je hebt eindelijk je benodigde papieren behaald maar dan moet je het daadwerkelijk gaan doen. Gewoon doen en proberen. Door je mogelijke inmeld foutjes zul je best wel eens een opmerking krijgen dat je iets niet goed doet. Geen probleem hoor. Leer daar gewoon van!

Arthur ten Haaf: Goed spul kopen.
Dit is een wat lastigere tip. Goed spul kopen is natuurlijk belangrijk. Koop je een slechte zender dan zul je ook storing kunnen veroorzaken. Maar ja wat is goed materiaal?
Juist… vraag het eens aan een andere amateur!

Mieke Zwolle: Investeer 90% van je geld in je antenne(s) en de rest voor je set.
Inderdaad deze tip is zeker zijn geld waard! Want het is een waarheid als een koe. Je kan een hele dure zender hebben maar een slechte antenne. Dan heb je een ferrari ombouw maar een fiat motor. Schiet ook niet op. Een goede antenne is inderdaad erg belangrijk.. Wellicht het belangrijkste!

Berrie Sleijster: Ga geen examens leren!
Natuurlijk kun je je papieren behalen door examens in je kop te stampen. Niet doen. Dan ben je geen zendamateur. Maar dan ben je een soort van examiteur. Je beheerst je stof niet en gaat dan praten over draadgolven ipv draaggolven.